Klanttevredenheid
De KPI Net Promotor Score (NPS) is één van de meest voorkomende en eenvoudigste manieren om klanttevredenheid en loyaliteit te meten. Centraal staat de vraag hoe waarschijnlijk het is dat jouw klanten je bedrijf of producten aan anderen aanbevelen. Het antwoord hierop is een getal van 0 t/m 10. Hoe hoger de uitkomst des te meer tevreden en loyaal jouw klanten zijn.
Diensten per klant
Deze KPI geeft aan in welke mate de door de onderneming aangeboden diensten door de vaste klanten worden afgenomen. De indicator kan worden gebruikt om extra verkooppotentieel te identificeren of om diensten stop te zetten die geen waarde toevoegen aan de activiteiten van bestaande klanten.
Customer Lifetime Value
Gemiddelde verkoopwaarde x Aankoop frequentie x Duur klantrelatie
Klanttevredenheid heeft een significante invloed op klantbehoud en klantwaarde. De Customer Lifetime Value (CLV) is een indicator die de totale verwachte omzet gedurende jouw klantrelatie aangeeft. Aangezien het moeilijk kan zijn de volledige looptijd te berekenen, is het raadzaam de waardeberekening tot een bepaalde periode te beperken. Hanteer bijvoorbeeld een looptijd tussen de 24 en 36 maanden.
Klantcommunicatie
Met planningssoftware heb jij overzicht in al jouw taken en afspraken. Door het openen van een persoonlijke agenda zie je in één overzicht al jouw openstaande taken en ingeplande afspraken. Door je agenda te koppelen met Office365 of de Google calender worden gemaakte afspraken eveneens getoond.
Al jouw taken kun je verbijzonderen naar activiteitstypen die in jouw organisatie voorkomen. Dit kan een agenda-item, to-do (taak) of privé afspraak zijn. Voorbeelden zijn: telefoon, e-mail, demo, deadline, vergadering, uit te voeren taak of privézaken. Door te werken met een takenkanban kun je taken toekennen aan statussen zoals: niet gestart, bezig, controle en klaar.
Als leidinggevende kun je uiteraard niet alleen je eigen taken en afspraken raadplegen, maar ook die van je collega’s. Via verschillende KPI’s en selectiefilters maak je inzichtelijk op welke manier medewerkers contact hebben met klanten. Heeft de medewerker zelf de klant gebeld, een e-mail gestuurd of heeft de klant zelf pro-actief contact gelegd.
Terugkerende klanten
Door de Repeat Purchase Rate (RPR) als KPI te gebruiken, bepaal je hoe tevreden jouw klanten zijn door het aantal herhalingsaankopen te tellen. Hoge RPR’s zijn een indicatie dat klanten zeer tevreden zijn met hun ervaring en meer geneigd zijn om terug te keren. Lage RPR’s daarentegen wijzen erop dat klanten misschien niet helemaal tevreden zijn met hun aankoop. Daardoor zijn zij eerder geneigd om een negatieve beoordeling op social media- en reviewplatforms achter te laten. Om meer inzicht te krijg kun je de RPR ook combineren met de gemiddelde ordewaarde. Hierdoor krijg je naast het aantal verkopen een beter beeld van jouw klanten.
Klantenuitval (Churn-rate)
De churn-rate is het percentage klanten dat zich abonneert op een dienst en er vervolgens mee stopt. Als een bedrijf een hoge opzeggingsratio heeft, kan dat komen doordat klanten ontevreden zijn over het product of de dienst die ze ontvangen. De beste manier op de churn-rate te verlagen is door de klantervaring te verbeteren. Door te luisteren naar de feedback van klanten, kun je verbeteringen doorvoeren die resulteren lagere opzeggingspercentages.